22.01.2008

İnsan insanın kurdudur

İnsan insanın kurdudur

İnsan insanın kurdudur
Geçen sene haziran ayında tanıttığımız ChaCha artık telefonla da aradığınız konularda yardım etmeye başladı.
İnternette bilgiye ulaşmak için ilk durağımız arama motorları. Ama en kesin sonuçlar için 'bir bilene' sormakta yarar var

Dünyanın en çok tercih edilen arama motoru Google'ın bu noktaya gelmesinde iki büyük etken vardı. İndekslediği milyarlarca sayfa arasında aradığınız şeye en uygun sayfayı belirleyen algoritması ve sade yapısı. Google'ın algoritması Coca Cola'nın içeriği kadar gizli bir formül. Rekabet etme niyetindeki girişimlerden en ilginci geçtiğimiz hafta açıldığı gün tanıttığımız Wikia. Bu arama motoru herkese açık bir formüle sahip ve insanların katkılarını da kabul ediyor. Yani bir konu hakkındaki arama sonuçlarına tavsiyelerinizle katkıda bulunabiliyorsunuz.
Geçen senenin ortasında açıldığında tanıttığımız ChaCha ise insanı temel alıyor. Sitede yaptığınız arama sonuçlarından tatmin olmazsanız bir tuşa basarak o konuda gönüllü hizmet veren uzmanlardan yardım alabiliyorsunuz. Böylece onlar en uygun sonucu size doğrudan veriyor. Doğru sonucu buluncaya kadar bu hizmeti devam da ettirebilirsiniz. Rehberler size verdiği hizmet karşılığı siteden para kazandığı için kalite de asla düşmüyor.
ChaCha geçtiğimiz hafta hizmeti biraz daha geliştirerek telefonu da devreye soktu. ABD'de yaşayanlar özel numarasına kısa mesaj olarak yolladığınız sorulara kısa sürede cevap veriyor. Böylece sokakta ya da herhangi bir yerde internet derdine düşmeden en garantili ve kesin cevabı alabileceğiniz bir yapı doğuyor.
Arama motorları insanların bilgiye ulaşmadaki öncelikli tercihleri olmaya devam ettikçe yaratıcı çözümler de sürecek gibi görünüyor.


Radikal

Hiç yorum yok: